انتخاب هاست معضلی است که اکثر مدیران وب سایتها با آن مواجه هستند و چه بسا به خاطر هاستینگ نا مناسب در اهدافِ کسب کاریشان با شکست مواجه شده باشند.
شاید اولین دو راهیای که برای انتخابهاست مناسب هنگام طراحی وب سایت برایتان پیش بیاید این است کههاست خارج از ایران تهیه کنید یا هاست داخل ایران.
ممکن است هنگام خریدهاست ببینید برخی شرکتها هاستشان 2 یا 3 برابر گرانتر از هاست های دیگر است و کمی دچار سردرگمی شوید که کدام را انتخاب کنید.
هاست ایران بهتر است یا هاست خارج از ایران؟
*** بستگی به هدف وب سایت شما دارد.***
هاست های ایران برای کاربران ایرانی سرعت بهتری دارند ولی برای کاربران خارجی سرعت کمتری دارند. در مقابل، هاست های خارجی وقتی کاربری بخواهد وب سایت را باز کند اگر از داخل ایران باشد کمی با کندی سرعت مواجه خواهد شد ولی کاربران خارجی بدون کاهش سرعت آن را باز خواهند کرد.
خواهید گفت ما که وب سایتمان با هدف کاربران ایرانی طراحی شده و زبانش نیز فقط فارسی است، اگر سرعتهاست های داخلی برای کاربران ایران بهتر است پس همینهاست های داخل ایران هم مناسب هستند (اتفاقاً درست هم میگویید) من در پاسخ خواهم گفت بله درست است اما وب سایتی که در ایران روی یکهاست ضعیف قرار بگیرد برای ربات موتورهای جستجو سرعت کندی خواهد داشت و ممکن است (نه حتماً) موجب کاهش امتیاز گردد چون آن ربات میخواهد از خارج از کشور سایت ما را بررسی کنند.
اگر کسی افزایش رتبه در گوگل برایش بسیار مهم باشد بدون شکهاست های خارجی یا یکهاست ایرانی با سرعت بالا را باید انتخاب کند.
البته از طرفی وقتیهاست در ایران باشد و سرعت سایت برای کاربران ایرانی بالا باشد آنها بیشتر جذب سایت میشوند و بازدید افزایش مییابد پس این همین هم میتواند به نوعی موجب افزایش رتبه سایت نزد گوگل بشود ولی این افزایش سرعت به نسبت به زمانی که سایت در خارج است آنقدرها هم چشمگیر نیست و دیگر اینکه ممکن است در صورت ضعیف بودن هاستینگ ایرانی مشکلات دیگری نیز به وجود بیاید.
در کل وجودهاست در ایران برای کسی که بهینه سازی و افزایش رتبه در موتورهای جستجو برایش مهم نباشد مناسب است؛ اما اگر گوگل برایتان مهمتر است پیشنهاد می شود یکهاست خارجی تهیه کنید.
برخی مواقع برایم پیش آمده که یکهاست ایرانی که چندین وب سایت پر بازدید روی آن داشتهام (یکی از شرکتهای معروف هاستینگ)، به دلایل امنیتی و هجوم هکرهای خارجی، تمام IP های ورودی از کشورهای خارجی را مسدود کرده که در نتیجه موجب شده سایت از کشورهای خارج از ایران باز نشود همچنین رباتموتورهای جستجو نیز از خارج کشور قادر نبوده اند سایت را باز کنند و تصور میکرده اند سایتها قطع است به همین دلیل تمام وب سایتهایی که روی آنهاست بود از نتایج گوگل حذف شد و همین امر ضررهای جبران ناپذیری را به مدیران وب سایتها وارد کرد.
و یا در یک مورد دیگر بر اثر یک اشتباه، بانک اطلاعاتی یکی از وب سایتهای موجود در هاست ایرانی حذف شد. وقتی با شرکت ارائه دهندههاست (یکی از شرکتهای معروف هاستینگ ایران بود) که سالها با آنها کار میکردم و از خدماتشان نیز راضی بودم تماس گرفتم که بک آپ وب سایت را بازگردانند در کمال ناباوری گفتند که این سرور پشتیبانی روزانه ندارد. وقتی به صفحه اول سایت آن شرکت مراجعه کردم دیدم که در بخش ویژگیهای هاست خودشان با یک فونت بزرگ نوشته است "بک آپ گیری و پشتیبان گیری روزانه از سایتهای موجود". هیچ کاری از دستم بر نمیآمد همه اطلاعات حذف شده بود، فریب تبلیغات زیاد و برند سازی آن شرکت ارائه دهندههاست و سرور را خورده بودم.
از این نوع تبلیغات بسیار زیاد دیده میشود اما متأسفانه در عمل شرکتی که واقعاً به تعهداتش پایبند باشد در ایران کمتر دیده میشود به همین دلیل هم منهاست های خارجی را همیشه ترجیح میدهم. شرکتهای هاستینگ خارجی به تعهداتشان بهتر عمل میکنند.
از این قبیل مشکلات با هاست های ایرانی بسیار زیاد است که اگر بخواهم همه تجربیات بدی که ظرف مدت چندین سال کاریام با آنها داشتهام را ذکر کنم میبایست یک کتاب صد صفحهای منتشر کنم.
کدام شرکت هاستینگ بهتر است:
مدتهای زیادی با یک شرکت هاستینگ معروف ایرانی کار میکردم که خیلی خوب بود هم ازلحاظ سرعت و هم از لحاظ کیفیت و نداشتن قطعی مکرر.
اما در یک سال اخیر وضع تغییر کرد و کیفیتهاست آنها به شدت افت کرد. برای مثال یکی از وب سایتهای پر بازدیدی که رویهاست آنها قرار داده بودم به مدت یک هفته قطع بود و هیچ کاری نمیتوانستم بکنیم. همین قطعی یک هفتهای ضرر بسیار بزرگی به مدیر وب سایت وارد کرد و افت بازدید شدیدی را تجربه کرد.
پس متوجه شدم معروفیت یک شرکت دلیلی بر ارائه خدمات خوب نیست. ممکن است قبلاً خوب بودهاند اما حالا نه یا بر عکس.
پس از آن با یک شرکت معمولی که خیلی هم معروف نبود شروع به کار کردم و برخی سایتها را به هاست آنها منتقل کردم که دیدم خدمات و کیفیت و سرعت خوبی دارند.
این که بگوییم چون فلان شرکت ارائه دهندههاست خیلی معروف است و همه اسمش را میبرند پس همین خوب است بهتر از اینهاست بگیریم کاملاً اشتباه است؛ و این که بگوییم فلان شرکت چون من تاکنون حتی اسمش را هم نشنیدهام پس خوب نیست هم اشتباست.
پس چه کار باید کنیم؟ از کجا تشخیص دهیم کدام هاست مناسب است؟
از افراد با تجربهای که طراح وب سایت هستند سؤال کنید و یا زحمت تهیههاست را نیز به خود آنها بسپارید. چرا که آنها به دلیل سر و کله زدن با هاست های زیاد و همچنین با شرکتهای مختلف دیگر، میدانند کدام خوب است و کدام بد.
سعی کنید کمی در انجمنهای مربوط به هاستینگ از دیگر کاربران سؤال کنید که آیا از خدمات فلان شرکت ارائه دهنده هاستینگ راضی هستند یا نه؟
از کسی که فقط یک وب سایت رویهاست یک شرکت ارائه دهنده هاستینگ دارد نمیتوان پرسید چون بعضی وب سایتها زیاد از منابع سرور استفاده نمیکنند و کاربران چندانی هم ندارند به همین دلیل سرعت سایتشان روی آن سرور خوب است پس به شما می گویند بله خدمات این شرکت عالی است یا برعکس.
به همین دلیل تنها کسی که برای انتخابهاست مناسب میتواند به شما کمک کند همانا طراح وب سایت است البته کسی که تجربه طراحی و راه اندازی وب سایتهای زیادی را در مقیاسهای بزرگ و کوچک داشته باشد.
ویژگیهای یکهاست مناسب چیست؟
• سرعت بالا.
• نداشتن محدودیت زیاد در ایجاد دیتابیس و زیردامنه.
• نداشتن محدودیت زیاد در پهنای باند.
• قیمت معقول.
• پشتیبانی شرکت ارائه دهنده به صورت 24 ساعته.
• دانش و خدمات فنی مناسب شرکت ارائه دهنده.
• امنیت مناسب.
• وجود نداشتن سایتهای اسپمر بیش از حد روی آن سرور (چون اگر IP ها اشتراکی باشد آنگاه شما بدون هیچ تقلبی باز هم از طرف گوگل مجرم شناخته میشوید)
• قابلیت آزمودنهاست به مدت چند روز به صورت رایگان.
• سرور دیتابیس مجزا
• پشتیبان گیری روزانه.
• پنل مدیریتهاست قوی و به روز (برایهاست ویندوز پلسک و وب سایت پنل بهترین هستند البته پلسک از وب سایت پنل هم بهتر است)
• ترجیحاً IP ها مجزا برای هر وب سایت (کمی گران است)
چرا تفاوت قیمتها زیاد است:
هر سروری یا هر هاستی یک مشخصات فنی سخت افزاری و نرم افزاری مخصوص به خود را دارد. مثلاً یکهاست از تجهیزات سخت افزاری بالایی استفاده میکند که در نتیجه سرعت وب سایتها بالا خواهد بود پس اینهاست ممکن است کمی گرانتر از بقیه باشد.
مثلاً من یکهاست دارم که از یک شرکت خارجی گرفتهام و RAM سرور آن 16 گیگ است. یکهاست دیگر هم دارم که RAM سرور آن 1 گیگابایت است.
چگونه هاست مناسب انتخاب کنیم؟
پس واضح است که تفاوت قیمت وجود خواهد داشت. یک هاستی که گرانتر است ممکن است فضا و پهنای باند بیشتری به شما ارائه بدهد، مجوز ایجاد تعداد دیتابیس و تعداد ساب دامنه بیشتری به شما بدهد ولی یکهاست دیگر که ارزانتر است این امکانات را به شما ندهد و بسیار محدود باشید.
در کل تفاوت قیمتها به خاطر خدمات و کیفیت سرورها است و نه این که مشخصات همه سرورها یکسان باشد و هر کس هر قیمت تمایل داشته باشد ارائه بدهد، نه اینگونه نیست.
برای انتخابهاست چه معیارهایی را در نظر بگیریم؟
برای انتخابهاست مناسب ابتدا باید به سؤالهای زیر پاسخ دهید.
• تعداد کاربرانی که تخمین میزنید از وب سایت قرار است استفاده کنند. مثلاً هاست یک وب سایت با بازدید روزانه 100 نفردر مقایسه با بازدید روزانه 500000 نفر بسیار متفاوت است.
• آیا جذب بازدید از طریق گوگل برای شما مهم است یا نه؟
• آیا بالا بودن سرعت وب سایت برایتان مهم است یا نه؟
• آیا خدمات پشتیبانی هاستینگ برایتان اهمیت دارد؟
• بازدید کنندگان از چه کشورهایی هستند؟
• آیا مجوز ایجاد تعداد زیادی زیر دامنه و دیتابیس درهاست برای شما اهمیت دارد؟
• آیا قدرت پنل مدیریت هاستینگ برای شما مهم است؟
هاست اشتراکی و اختصاصی یعنی چه؟
وقتی که یک شرکت هاستینگ روی یک سرور تعداد زیادی وب سایت را قرار دهد آنگاه خواهیم گفت این نوعهاست اشتراکی است ولی اگر برای هر وب سایت یکهاست یا به عبارتی یک سرور مخصوص را در نظر بگیرد آنگاه آن نوعهاست را هاست اختصاصی مینامند که بسیار گرانتر از هاست های اشتراکی است.
نتیجهگیری
برای انتخابهاست ابتدا باید نوع، هدف و تخمینی از تعداد بازدیدکنندگان سایت را تعیین کنید. هیچ وقت گران بودن یکهاست دلیلی بر عالی بودن آن نیست از طرفی ارزان بودن هم دلیل بی کیفیت بودن آن نیست. فقط با کسب تجربه میتوان شرکتهای خوب هاستینگ را انتخاب کرد.